Pole czworokąta jest równe 20 cm kwadratowych, a jego przekątne mają długość 8 cm i 5 cm. Pod jakim kątem przecinają się przekątne w tym czworokącie?
będę wdzięczna za pomoc:)
Przekątne i kąt ich przecięcia w czworokącie
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Przekątne i kąt ich przecięcia w czworokącie
P=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}desin\alpha=20}\)
Gdzie d i e to przkątne,a alfa to kąt między przekątnymi
\(\displaystyle{ sin\alpha=1}\)Czyliprzekątne są prostopadłe.
Gdzie d i e to przkątne,a alfa to kąt między przekątnymi
\(\displaystyle{ sin\alpha=1}\)Czyliprzekątne są prostopadłe.