w równoległoboku, w którym ...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kasiulenka1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 paź 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bububu

w równoległoboku, w którym ...

Post autor: kasiulenka1992 »

W równoległoboku w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego , kąt ostry ma miarę 60 * , a dłuższa przekątna ma długość 4 pierwiastki z 3

a) oblicz długość boków
b) długość wysokości rownolegloboku poprowadzonej na dłuzszy bok.
c) objętość bryly otrzymanej w wyniku obrotu tego równoległoboku wokół dłuzszego boku.

prosze o pomoc, bo umiem sama zrobic:(-- 15 paź 2009, o 21:57 --chociaż a)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

w równoległoboku, w którym ...

Post autor: JankoS »


Dłuższa przekątna leży naprzeciw większego kąta.
Z twierdzenia cosinusów \(\displaystyle{ (4 \sqrt{3})^2=48=a^2+(2a)^2-2 \cdot 2a \cdot acos150^{\circ}=5a^2+4a^2 \cdot \frac{1}{2}}\) wyznaczamy a. Wysokość h wyzanaczamy z twierdzenia Pitagorasa. Objętość bryły jest równa objętości walca o promieniu podstawy h i wysokości 2a.
ODPOWIEDZ