Cięciwa łącząca punkty...
Cięciwa łącząca punkty...
Cięciwa łącząca punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) leżące na okręgu o promieniu \(\displaystyle{ 5}\) ma długość \(\displaystyle{ 5 \sqrt{3x}}\). Oblicz długość łuku \(\displaystyle{ AB}\)
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, o 21:09 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Cięciwa łącząca punkty...
\(\displaystyle{ \frac{\frac{d}{2}}{r}=\sin \alpha \\
\\
l=2\alpha \cdot r \\
d=5\sqrt{3x} \\
r=5}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) oczywiście w radianach.
\\
l=2\alpha \cdot r \\
d=5\sqrt{3x} \\
r=5}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) oczywiście w radianach.