Dwa okręgi...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
damjack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2 cze 2009, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Dwa okręgi...

Post autor: damjack »

Dwa okręgi o(A, r1) i o(B, r2) są styczne zewnętrznie do siebie i oba są styczne wewnętrznie do okręgu o(C, r3). Obwód trójkąta ABC wynosi 25cm. Oblicz r3.

Prosiłbym równiez o rysunek, jeżeli ktoś byłby w stanie, bo mam problem gdzie są te punkty A,B,C.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwa okręgi...

Post autor: anna_ »

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/h/6024fc9d192/


\(\displaystyle{ |AB|=r_{1}+r_{2}}\)
\(\displaystyle{ |BC|=r_{3}-r_{2}}\)
\(\displaystyle{ |AC|=r_{3}-r_{1}}\)
Dalej chyba sobie już poradzisz
ODPOWIEDZ