Witam,
przekątne trapezu o podstawach 3 i 4 przecinają się pod kątem prostym. Na każdym z boków trapezu, jako na średnicy, oparto półokrąg. Obliczyć sumę pól otrzymanych czterech półkoli. Sporządzić rysunek.
Chodzi głównie o pierwsze zdanie, mając te przekątne jak wyznaczyć podstawy. Z góry dziękuje za podpowiedzi.
Trapez z prostopadłymi przekątnymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ols
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Trapez z prostopadłymi przekątnymi.
Widzisz (chyba) inne zdanie niż ja.puciek1234 pisze:Witam,
przekątne trapezu o podstawach 3 i 4 przecinają się pod kątem prostym.
Chodzi głównie o pierwsze zdanie, mając te przekątne jak wyznaczyć podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ols
- Podziękował: 1 raz
Trapez z prostopadłymi przekątnymi.
Widzimy to samo, tylko myślę o bokach, mówie podstawy, wybacz xd pomysł?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Trapez z prostopadłymi przekątnymi.
To trapez równoramienny.
[edit] Po przemyśleniu - coś mi się ubzdurało, to nie musi zachodzić.
No to trzeba było rozwiązać - nie lubię zostawiać nietrafionych.
Nie musisz znać ramion aby poznać promienie (dokładniej sumę kwadratów promieni - bo to da się wyznaczyć).
Rysunek (klasyczny).
Trójkąt górny jest podobny do dolnego; ich przyprostokątne (leżą na przekątnych) (3x); (3y) oraz (4x); (4y).
Z górnego albo dolnego trójkąta dostaniesz \(\displaystyle{ x^2+y^2=1}\)
Ramiona trapezu to (2r); (2R).
Z lewego i prawego trójkąta masz :
\(\displaystyle{ 9x^2+16y^2=4R^2}\) oraz \(\displaystyle{ 16x^2+9y^2=4r^2}\) (dodać stronami; wykorzystać wcześniej wyznaczone; otrzymać sumę kwadratów promieni - przyda się do otrzymania pola).
[edit] Po przemyśleniu - coś mi się ubzdurało, to nie musi zachodzić.
No to trzeba było rozwiązać - nie lubię zostawiać nietrafionych.
Nie musisz znać ramion aby poznać promienie (dokładniej sumę kwadratów promieni - bo to da się wyznaczyć).
Rysunek (klasyczny).
Trójkąt górny jest podobny do dolnego; ich przyprostokątne (leżą na przekątnych) (3x); (3y) oraz (4x); (4y).
Z górnego albo dolnego trójkąta dostaniesz \(\displaystyle{ x^2+y^2=1}\)
Ramiona trapezu to (2r); (2R).
Z lewego i prawego trójkąta masz :
\(\displaystyle{ 9x^2+16y^2=4R^2}\) oraz \(\displaystyle{ 16x^2+9y^2=4r^2}\) (dodać stronami; wykorzystać wcześniej wyznaczone; otrzymać sumę kwadratów promieni - przyda się do otrzymania pola).