Oblicz pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Oblicz pole trapezu
Podstawy trapezu równoramiennego mają długość 12cm i 8cm. Jeden z kątów wewnętrznych trapezu ma miarę 60stopni. Oblicz pole tego trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Oblicz pole trapezu
\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{h}{ \frac{a-b}{2} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{5}{ \frac{12-8}{2} }}\)
\(\displaystyle{ h = 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(a+b) \cdot h = \frac{1}{2}(12+8) \cdot 2 \sqrt{3} = 20 \sqrt{3} cm^2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{5}{ \frac{12-8}{2} }}\)
\(\displaystyle{ h = 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(a+b) \cdot h = \frac{1}{2}(12+8) \cdot 2 \sqrt{3} = 20 \sqrt{3} cm^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Oblicz pole trapezu
Dzięki , a to :
Oszczep o dł. 216cm wbił się w ziemię pod kątem 30stopni tak, że 210cm jego dł. wystaje nad powierzchnię ziemi. Odległość x drugiego końca oszczepu powierzchni ziemi wynosi:
Oszczep o dł. 216cm wbił się w ziemię pod kątem 30stopni tak, że 210cm jego dł. wystaje nad powierzchnię ziemi. Odległość x drugiego końca oszczepu powierzchni ziemi wynosi: