Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Prosiłbym głównie o wskazówki, gdyż chcę t zrozumieć :]
Oto treść:
Ile metrów kwadratowych siatki szerokości 1.5m potrzeba na ogrodzenie placu w kształcie litery L, jeśli dwa najdłuższe prostopadłe boki tego placu mają długości równe 50m i 40m?
Działka w kształcie litery L.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Działka w kształcie litery L.
Mi się też tak wydaje. Może trzeba przyjąć, że siatka jest w kształcie kwadratu o boku 1,5m?
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
Działka w kształcie litery L.
Nawet gdybysmy przyjeli, ze mamy kawalki siatki w postaci kwadratow to nic nam to nie daje. Pozatym zwinieta w rolke i liczy sie jej ilosc na metry biezace. Niezbedna jest znajomosc dlugosci jeszcze jednego boku dzialki.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Działka w kształcie litery L.
W takim razie pogadam z matematykiem w szkole. Zobaczymy jak każe rozwiązać zadanie.
-- 15 paź 2009, o 15:52 --
Gadałem z matematykiem. Powiedział, że siatka jest jakby na 1.5m wysoka od ziemi. Więc chyba trzeba po prostu dodać długości boków i pomnożyć razy 1.5, co nie?
-- 15 paź 2009, o 16:28 --
Więc zrobiłem tak:
założyłem, że działka jest dosłownie w kształcie litery L. Narysowałem więc dużą "elkę", zaznaczyłem kąt prosty na dole, a boki oznaczyłem a i b. Bok a jest dłuższy - ma 50m, bok b jest krótszy - ma 40m.
Długość ogrodzenia wynosi więc \(\displaystyle{ l}\) działki, czyli:
\(\displaystyle{ l = a + b}\)
\(\displaystyle{ l = 50 + 40}\)
\(\displaystyle{ l = 90 [m]}\)
Matematyk w szkole powiedział, że siatka jest na 1.5 wysoka. Więc zakładamy, że mamy ją w rolce i nieograniczone zasoby :] Więc pole powierzchni siatki jest iloczynem \(\displaystyle{ l}\) i \(\displaystyle{ 1.5m}\)
\(\displaystyle{ Powierzchnia siatki = x}\)
\(\displaystyle{ P = ab}\)
\(\displaystyle{ x = l \cdot 1.5}\)
\(\displaystyle{ x = 90 \cdot 1.5}\)
\(\displaystyle{ x = 135[m ^{2}]}\)
Odp.: Na ogrodzenie potrzeba \(\displaystyle{ 135m ^{2}}\) siatki.
Wydaje mi się to rozwiązanie nawet logiczne Nawet wynik ładny, bez ułamków. Czyli chyba tak ma być.
-- 15 paź 2009, o 15:52 --
Gadałem z matematykiem. Powiedział, że siatka jest jakby na 1.5m wysoka od ziemi. Więc chyba trzeba po prostu dodać długości boków i pomnożyć razy 1.5, co nie?
-- 15 paź 2009, o 16:28 --
Więc zrobiłem tak:
założyłem, że działka jest dosłownie w kształcie litery L. Narysowałem więc dużą "elkę", zaznaczyłem kąt prosty na dole, a boki oznaczyłem a i b. Bok a jest dłuższy - ma 50m, bok b jest krótszy - ma 40m.
Długość ogrodzenia wynosi więc \(\displaystyle{ l}\) działki, czyli:
\(\displaystyle{ l = a + b}\)
\(\displaystyle{ l = 50 + 40}\)
\(\displaystyle{ l = 90 [m]}\)
Matematyk w szkole powiedział, że siatka jest na 1.5 wysoka. Więc zakładamy, że mamy ją w rolce i nieograniczone zasoby :] Więc pole powierzchni siatki jest iloczynem \(\displaystyle{ l}\) i \(\displaystyle{ 1.5m}\)
\(\displaystyle{ Powierzchnia siatki = x}\)
\(\displaystyle{ P = ab}\)
\(\displaystyle{ x = l \cdot 1.5}\)
\(\displaystyle{ x = 90 \cdot 1.5}\)
\(\displaystyle{ x = 135[m ^{2}]}\)
Odp.: Na ogrodzenie potrzeba \(\displaystyle{ 135m ^{2}}\) siatki.
Wydaje mi się to rozwiązanie nawet logiczne Nawet wynik ładny, bez ułamków. Czyli chyba tak ma być.
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
Działka w kształcie litery L.
Wszystko fajnie, ale nie ogradzamy wtedy dzialki tylko stawiamy kawalek plotu...jak dla mnie to z tresci zadania wynika, ze dzialka ma ksztalt jak na zalaczanym zdjeciu. Brakuje mi wlasnie tego odcinka x.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Działka w kształcie litery L.
Na początku też o tym myślałem. Ale jakby nie kombinować to nie ma skąd wziąć tego boku x. Jutro matematyk sprawdza zadania to Wam napiszę jak kazał to zrobić.