Odcinek AD ma długość

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
asia1992rok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 18 wrz 2009, o 17:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jaworzno

Odcinek AD ma długość

Post autor: asia1992rok »

AU
AU
6cii0df.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 66 razy

Odcinek AD ma długość 17cm. Oblicz obwód trójkąta ABC.

Kto wytłumaczy jak zrobić. NIe rozumiem jak to rozwiązać
spammer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 15 sty 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 12 razy

Odcinek AD ma długość

Post autor: spammer »

Załóż sobię, że prosta \(\displaystyle{ CB}\) styka się z okręgiem w punkcie \(\displaystyle{ F}\)

\(\displaystyle{ CE = CF}\)
\(\displaystyle{ BF = BD}\)
\(\displaystyle{ AE = AD}\)
\(\displaystyle{ AB + BC + CA = AD - BD + BF + CF + AE - CE = AD - BF + BF + CF + AD - CF = 2AD = 34cm}\)

Pozdro.
ODPOWIEDZ