Obwód kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 4 paź 2009, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wies
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Obwód kwadratu
\(\displaystyle{ a=|AB| = \sqrt{(2-3)^2 + (3-1)^2} = \sqrt{1+4} = \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ OB = 4a =4 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ OB = 4a =4 \sqrt{5}}\)
- Riddick333
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 12 paź 2009, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Obwód kwadratu
Bez wzorów długość boku można obliczyć z pitagorasa jak sobie na układzie dorysujesz dwa boki tak zeby powstał trójkat prostokatny a odcinek AB był przeciwprostokątną