dwa styczne okręgi, prosta je przecinająca, stosunke dł.pr.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
aanetaC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 paź 2009, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

dwa styczne okręgi, prosta je przecinająca, stosunke dł.pr.

Post autor: aanetaC »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Mamy dwa okręgi styczne wewnętrznie w punkcie K. Prze środek S wewnętrznego okręgu prowadzimy prostą k przecinającą ten okrąg w punktach B i C i duży w punktach A i D. Kolejność punktów na prostej to A, B, C, D. Wiedząc, że |AB|:|BC|:|CD|=2:3:4. Oblicz stosunek długości promieni tych okręgów.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

dwa styczne okręgi, prosta je przecinająca, stosunke dł.pr.

Post autor: klaustrofob »

poprowadźmy średnicę KP dużego okręgu, przechodzącą przez S. AD i KP przecinają się w S skąd, z własności prostych przecinających okrąg: PS*SK=AS*SD. znając proporcje odcinków AB, BC, CD i wiedząc, że BC=2r=2SD można wyznaczyć szukany stosunek r/R.
ODPOWIEDZ