wzór na przekątną kwadratu VS Pitagoras
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: L.A.
- Podziękował: 11 razy
wzór na przekątną kwadratu VS Pitagoras
Mam kwadrat o przekątnej \(\displaystyle{ 16}\), chcę policzyć bok.
Więc
\(\displaystyle{ 16 = a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{16}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{16 \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a = 8 \sqrt{2}}\)
A Pitagortas twierdzi
\(\displaystyle{ a ^{2} + a ^{2} = 16}\)
\(\displaystyle{ 2a ^{2} = 16}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} = 8}\)
\(\displaystyle{ a = 2 \sqrt{2}}\)
Który ma rację?
Te zadanie banalnie proste przyprawia mnie o szał!!!
Więc
\(\displaystyle{ 16 = a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{16}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{16 \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a = 8 \sqrt{2}}\)
A Pitagortas twierdzi
\(\displaystyle{ a ^{2} + a ^{2} = 16}\)
\(\displaystyle{ 2a ^{2} = 16}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} = 8}\)
\(\displaystyle{ a = 2 \sqrt{2}}\)
Który ma rację?
Te zadanie banalnie proste przyprawia mnie o szał!!!
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
wzór na przekątną kwadratu VS Pitagoras
oba są prawidłowe
możesz sobie jeszcze wyprowadzić, korzystając z pola rombu:
\(\displaystyle{ \frac{16 \cdot 16}{2} =a^2}\)
na jedno wyjdzie
możesz sobie jeszcze wyprowadzić, korzystając z pola rombu:
\(\displaystyle{ \frac{16 \cdot 16}{2} =a^2}\)
na jedno wyjdzie
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: L.A.
- Podziękował: 11 razy
wzór na przekątną kwadratu VS Pitagoras
A to tw. Pitagorasapiasek101 pisze:Co to ?schueler pisze: \(\displaystyle{ a ^{2} + a ^{2} = 16}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} + b ^{2} = c ^{2}}\)
W naszym kwadracie (jak w każdym) \(\displaystyle{ b = a}\), \(\displaystyle{ c ^{2} = 16}\)
Dwa nie mogą być prawidłowe bo \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} \neq 8 \sqrt{2}}\)
Może mi to ktoś wyjaśnić? Gdzie tkwi błąd?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wzór na przekątną kwadratu VS Pitagoras
W Twoim ,,twierdzeniu Pitagorasa" - czytaj co się do Ciebie pisze.schueler pisze:A to tw. Pitagorasapiasek101 pisze:Co to ?schueler pisze: \(\displaystyle{ a ^{2} + a ^{2} = 16}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} + b ^{2} = c ^{2}}\)
Może mi to ktoś wyjaśnić? Gdzie tkwi błąd?
Dokładniej \(\displaystyle{ c^2\neq 16}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: L.A.
- Podziękował: 11 razy
wzór na przekątną kwadratu VS Pitagoras
@piasek101
1. \(\displaystyle{ a ^{2} + b ^{2} = c ^{2}}\) - jest poprawne, czyż nie?
2. W kwadracie boki są równe, a więc \(\displaystyle{ a=b}\) - jest poprawne, czyż nie?
Ostatecznie
3. \(\displaystyle{ a ^{2} + a ^{2} = c ^{2}}\) i
4. \(\displaystyle{ a ^{2} + a ^{2} = 16}\) bo przekątna ma 16cm
Co to jest źle, proszę wskaż punkt
1. \(\displaystyle{ a ^{2} + b ^{2} = c ^{2}}\) - jest poprawne, czyż nie?
2. W kwadracie boki są równe, a więc \(\displaystyle{ a=b}\) - jest poprawne, czyż nie?
Ostatecznie
3. \(\displaystyle{ a ^{2} + a ^{2} = c ^{2}}\) i
4. \(\displaystyle{ a ^{2} + a ^{2} = 16}\) bo przekątna ma 16cm
Co to jest źle, proszę wskaż punkt
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: L.A.
- Podziękował: 11 razy
wzór na przekątną kwadratu VS Pitagoras
ale gópie, rozumiem,piasek101 pisze:Patrz wyżej (wiem, że trochę długo idą posty).
dziś 12 października tak, tak, rzeczywiście miało być całkowite zaćmienie... mózgu
co za idiota ze mnie