wymiary równoległoboku, podany sinus kąta i jego pole
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tak gdzie buahaha
- Podziękował: 48 razy
wymiary równoległoboku, podany sinus kąta i jego pole
Sinus kąta ostrego równoległoboku jest równy \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\) a pole równoległoboku jest równe 24. Jakie powinny być wymiary tego równoległoboku aby jego obwód był mniejszy niż 26
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wymiary równoległoboku, podany sinus kąta i jego pole
Wyznacz sobie z tego \(\displaystyle{ a}\), albo \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ ah=24\\
\frac{h}{b} = \frac{3}{5}}\)
Podstaw to do 2a+2b<26 i rozwiąż.
\(\displaystyle{ ah=24\\
\frac{h}{b} = \frac{3}{5}}\)
Podstaw to do 2a+2b<26 i rozwiąż.