Powierzchnia boczna stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 13:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 4 razy
Powierzchnia boczna stożka
Powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem kołowym, którego kąt środkowy ma miarę 150 stopni. Wiedząc, że tworząca stożka ma długość 24 cm, oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tego stożka.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Powierzchnia boczna stożka
\(\displaystyle{ P_b=\pi l^2 \cdot \frac{\alpha}{360^{\circ}} \\
\\
V=P_p \cdot h \cdot \frac{1}{3}=2 \pi r \cdot h \cdot \frac{1}{3} \\
h=\sqrt{l^2-r^2} \\
\\
r=l \cdot \frac{\alpha}{360^{\circ}} \\
\\
\alpha = 150^{\circ} \\
l=24 \text{cm} \\}\)
\\
V=P_p \cdot h \cdot \frac{1}{3}=2 \pi r \cdot h \cdot \frac{1}{3} \\
h=\sqrt{l^2-r^2} \\
\\
r=l \cdot \frac{\alpha}{360^{\circ}} \\
\\
\alpha = 150^{\circ} \\
l=24 \text{cm} \\}\)