Mam ogromną prośbę... mam do rozwiązania 2 zadania , związane z obliczeniem pola trapezu i kątów i nie wiem jak mam się za to zabrać,gdyż nie jestem dobra z matematyki i to zadanie nie jest do mnie takie proste :p hehe. Może mógłby mi ktoś pomóc?
Oto treść zadań:
1. Pod jakim kątem przecinają się przekątne trapezu równoramiennego ,którego ramiona są tej samej długości co krótsza podstawa, a dłuższa podstawa jest dwa razy dłuższa od krótszej?
2. Podstawy trapezu mają długości 10 i 4, a jego ramiona tworzą z dłuższą postawą kąty 45 stopni i 60 stopni. Oblicz pole tego trapezu.
Tekstowe zadania. Trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Tekstowe zadania. Trapez
1.
Z \(\displaystyle{ cos2\alpha}\) w trójkącie FBC policz \(\displaystyle{ \alpha}\)
Z sumy kątów trójkąta ABE, policz szukany kąt
Kod: Zaznacz cały
http://wstaw.org/h/39a35c27d6d/
Z \(\displaystyle{ cos2\alpha}\) w trójkącie FBC policz \(\displaystyle{ \alpha}\)
Z sumy kątów trójkąta ABE, policz szukany kąt
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 17:29 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Tekstowe zadania. Trapez
2)
Oblicz sobie \(\displaystyle{ \tg\beta= \frac{h}{x}}\)
\(\displaystyle{ x=10-4-h=6-h}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{h}{6-h}}\)
Z tego wyliczasz \(\displaystyle{ h}\) i potem ze wzoru na pole trapezu liczysz xD
Oblicz sobie \(\displaystyle{ \tg\beta= \frac{h}{x}}\)
\(\displaystyle{ x=10-4-h=6-h}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{h}{6-h}}\)
Z tego wyliczasz \(\displaystyle{ h}\) i potem ze wzoru na pole trapezu liczysz xD
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 paź 2012, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
Tekstowe zadania. Trapez
Mam pytanie odnośnie zadanie nr 1.
Skąd wiadomo że przekątna trapezy zawiera się w dwusiecznej kąta ABC ? Innymi słowy - widać na rysunku że przekątna dzieli kąt na dwa kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) . Skąd to się wzięło ?
Pozdrawiam
Skąd wiadomo że przekątna trapezy zawiera się w dwusiecznej kąta ABC ? Innymi słowy - widać na rysunku że przekątna dzieli kąt na dwa kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) . Skąd to się wzięło ?
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Tekstowe zadania. Trapez
Trójkąt \(\displaystyle{ ACD}\) jest równoramienny, więc \(\displaystyle{ |\measuredangle CAD|=|\measuredangle ACD|=\alpha}\)
Z kolei \(\displaystyle{ |\measuredangle CAB|=|\measuredangle ACD|}\) bo kąty naprzemianległe są równe.
Z kolei \(\displaystyle{ |\measuredangle CAB|=|\measuredangle ACD|}\) bo kąty naprzemianległe są równe.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Tekstowe zadania. Trapez
Ramię ma tę samą długość co krótsza podstawa. Więc trójkąt \(\displaystyle{ BCD}\) jest równoramienny. Wiemy, że suma kątów przy jednym ramieniu trapeza jest równa \(\displaystyle{ 180^{\circ}}\), a w każdym trójkącie suma miar kątów również wynosi \(\displaystyle{ 180^{\circ}}\). Więc kąty: \(\displaystyle{ CBD = CDB = \frac{ABC}{2}}\).
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!