W trójkąt równoboczny,którego podstawa ma długość 10 cm wpisano kwadrat
Dwa wierzchołki kwadratu należą do podstawy pozostałe dwa do ramion.
Oblicz pole tego kwadratu
Korzystając z twierdzenia Talesa uzależniłem długości boków
od boku kwadratu
Korzystając z twierdzenia Talesa i twierdzenia Pitagorasa
obliczyłem boki mniejszych trójkątów
Mając boki obliczyłem sumę pól małych trójkątów i odjąłem
od pola większego trójkąta
Przyrównałem pole kwadratu do różnicy pola większego trójkąta i sumy małych trójkątów
Dostałem równanie czwartego stopnia które jak wiadomo ciężko jest obliczyć bez liczb zespolonych
Poza tym jest to zadanie z poziomu gimnazjum a w gimnazjum nie ma nawet równań kwadratowych
Czy nie dałoby się prościej rozwiązać to zadanie a jeśli tak to jak
Twierdzenie Talesa
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Twierdzenie Talesa
2a- bok kwadratu
Z Talesa (przeciąłem rysunek pionową wysokością trójkąta) :
\(\displaystyle{ \frac{5\sqrt 3}{5}=\frac{5\sqrt 3-2a}{a}}\)
Z Talesa (przeciąłem rysunek pionową wysokością trójkąta) :
\(\displaystyle{ \frac{5\sqrt 3}{5}=\frac{5\sqrt 3-2a}{a}}\)