zad 1
Pole trójkąta równoramiennego ABC w którym AC=BC jest równe \(\displaystyle{ 36cm^2}\). Oblicz obwód tego trójkąta jeżeli wysokość CD jest równa 6cm.
zad.2
w kole o środku o poprowadzono cięciwę CD odległa od środka okręgu o \(\displaystyle{ 3\sqrt{2}cm}\). Oblicz pole koła i długość okręgu jeżeli kąt COD=90 stopni.oblicz pole tego trapezu jeżeli wysokość jest równa 6cm
obwody i pola figur płaskich
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
obwody i pola figur płaskich
\(\displaystyle{ h=CD}\), gdzie D - spodek wysokości.
\(\displaystyle{ P=0,5AB*CD => AB= \frac{2P}{CD}=> AB= \frac{2*36}{6}=12cm}\)
\(\displaystyle{ AD=BD=12/2cm=6cm=CD}\)-tr. równoramienny
stąd:
\(\displaystyle{ CB=AC= 6\sqrt{2}cm}\)
\(\displaystyle{ Ob=12( \sqrt{2}+1)}\)-- 8 października 2009, 17:53 --Ad2
narysuj sobie to. Zauważ, że skoro COD=90, to r jest to przeciwprostokątna trójkąta o przyprostokątnej \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\) czyli \(\displaystyle{ r=6=>P=36\pi}\) \(\displaystyle{ |Ob=12\pi}\). Jaki trapez? chodzi o to, że dorysowujemy drugą cięciwę?
\(\displaystyle{ P=0,5AB*CD => AB= \frac{2P}{CD}=> AB= \frac{2*36}{6}=12cm}\)
\(\displaystyle{ AD=BD=12/2cm=6cm=CD}\)-tr. równoramienny
stąd:
\(\displaystyle{ CB=AC= 6\sqrt{2}cm}\)
\(\displaystyle{ Ob=12( \sqrt{2}+1)}\)-- 8 października 2009, 17:53 --Ad2
narysuj sobie to. Zauważ, że skoro COD=90, to r jest to przeciwprostokątna trójkąta o przyprostokątnej \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\) czyli \(\displaystyle{ r=6=>P=36\pi}\) \(\displaystyle{ |Ob=12\pi}\). Jaki trapez? chodzi o to, że dorysowujemy drugą cięciwę?