Okręgi styczne zewnętrznie.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
yvonna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 26 lut 2006, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 23 razy

Okręgi styczne zewnętrznie.

Post autor: yvonna »

Witam, otóż nie mam pomysłu na zadanie :

1)
Trzy okręgi są parami zewnetrznie styczne, a jednoczesniej styczne do pewnej prostej. Oznaczamy promienie tych okregow przez a, b, c; i zakladamy, że c < a i c < b. Udowodnij, ze:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{c} } = \frac{1}{ \sqrt{a} } + \frac{1}{ \sqrt{b} }}\)

I tu nie za bardzo wiem jak zabrać się do zadania ( i jak powinien poprawnie wyglądać rysunek).


2) Ramiona kąta przecięto dwiema prostymi równoległymi jak na poniższym rysunku. Udowodnij, że
AU
AU
15wflza.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 56 razy
\(\displaystyle{ \frac{|AC|}{|BD|} = \frac{|SC|}{|SD|}}\)

Będę wdzięczna za pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Okręgi styczne zewnętrznie.

Post autor: piasek101 »

2. Przecież to klasyczny Tales albo (jak ktoś woli) podobieństwo trójkątów.
ODPOWIEDZ