Trapez przekątne długość

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

Trapez przekątne długość

Post autor: pawelsuz »

Podstawy trapezu mają długości a i b. Przkątne przecinają się w punkcie S. Przez punkt S przeprowadzono prostą równoległą do podstaw trapezu przecinającą rammiona w punktach M i N. Oblicz długość odcinka MN.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez przekątne długość

Post autor: anna_ »

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/h/102c3e5e467/


Trójkąt ABS jest podobny do trójkąta DSC

\(\displaystyle{ \frac{y}{x}=\frac{b}{a}\\x+y=h\\ P_{ABCD}=P_{ABNM}+P_{MNCD}}\)

\(\displaystyle{ \frac{(a+b)h}{2}=\frac{(a+z)x}{2}+\frac{(z+b)y}{2}}\)

\(\displaystyle{ z=\frac{2ab}{a+b}}\)
ODPOWIEDZ