Mam 2 problemy.
1. Trapez równoramienny o wysokości 7 cm ma przekątne prostopadłe względem siebie. Oblicz pole tego trapezu.
2. Czy istnieje trójkąt o wysokościach: 1cm, 2cm, 3cm.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pole trapezu, istnienie trójkąta o podanych wysokościach
- sanderus
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 07:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 27 razy
Pole trapezu, istnienie trójkąta o podanych wysokościach
2.
Gdy boki trójkąta : \(\displaystyle{ a _{1}, a _{2}, a _{3}}\), to aby trójkąt istniał, to \(\displaystyle{ a _{1}+a _{2}>a _{3}}\)
Ze wzoru na pole trójkąta wyznaczamy \(\displaystyle{ a}\) i sprawdzamy, czy spełnia powyższy warunek przy podstawieniu danych wysokości mamy:
\(\displaystyle{ a= \frac{2P}{h}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2P}{3} + \frac{2P}{2} > \frac{2P}{1}}\)
Zostawię Ci coś do roboty Sprawdź, czy nierówność spełnia warunek.
Gdy boki trójkąta : \(\displaystyle{ a _{1}, a _{2}, a _{3}}\), to aby trójkąt istniał, to \(\displaystyle{ a _{1}+a _{2}>a _{3}}\)
Ze wzoru na pole trójkąta wyznaczamy \(\displaystyle{ a}\) i sprawdzamy, czy spełnia powyższy warunek przy podstawieniu danych wysokości mamy:
\(\displaystyle{ a= \frac{2P}{h}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2P}{3} + \frac{2P}{2} > \frac{2P}{1}}\)
Zostawię Ci coś do roboty Sprawdź, czy nierówność spełnia warunek.