Kąty w trapezie ABCD
-
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 2 paź 2009, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dachnów
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 13 razy
Kąty w trapezie ABCD
Punkty M,N sa środkami podstaw odpowiednio AB i CD trapezu ABCD przy czym \(\displaystyle{ MN=\frac{1}{2}(AB-CD)}\). Udowodnij, że suma miar kątów BAD i ABC wynosi \(\displaystyle{ 90^{\circ}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Kąty w trapezie ABCD
Kod: Zaznacz cały
http://wstaw.org/h/d7005e8d22a/
Z podobieństwa trójkątów MBE i NCE
\(\displaystyle{ \frac{x}{0,5b} = \frac{x+0,5(a-b)}{0,5a}\\
x= \frac{1}{2}b}\)
Czyli trójkąt NCE i DNE są równoramienne
\(\displaystyle{ |<NEC|=\beta}\)
\(\displaystyle{ |<NED|=\alpha}\)
Z sumy kątów trójkąta ABC wyjdzie co trzeba
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 17:25 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Kąty w trapezie ABCD
Możemy zadanie rozwiązać także w ten sposób:
\(\displaystyle{ |MN|= \frac{a-b}{2}= \frac{a}{2}- \frac{b}{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ a=|AB|}\), \(\displaystyle{ b=|CD|}\)
Tworząc równoległobok EFCD zauważamy, że trójkąty AED oraz BFC są równoramienne o ramieniu równym |MN|. Uzupełniamy kąty w trójkątach oraz równoległoboku. Pamiętamy, że w równoległoboku suma miar sąsiednich kątów wynosi \(\displaystyle{ 180^0}\) czyli:
\(\displaystyle{ 2\alpha+2\beta=180^0}\)
\(\displaystyle{ \alpha + \beta=90^0}\)
\(\displaystyle{ |MN|= \frac{a-b}{2}= \frac{a}{2}- \frac{b}{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ a=|AB|}\), \(\displaystyle{ b=|CD|}\)
Tworząc równoległobok EFCD zauważamy, że trójkąty AED oraz BFC są równoramienne o ramieniu równym |MN|. Uzupełniamy kąty w trójkątach oraz równoległoboku. Pamiętamy, że w równoległoboku suma miar sąsiednich kątów wynosi \(\displaystyle{ 180^0}\) czyli:
\(\displaystyle{ 2\alpha+2\beta=180^0}\)
\(\displaystyle{ \alpha + \beta=90^0}\)