1.z punktu leżącega na zewnątrz okręgu poprowadzono diwe styczne d ookregu. Punkty stycznosci podzielily okrag n dwa luki w stosunku 1:8. Oblicz miare kata ostrego utworzoneg oprzez te styczne
2. Odleglosc srodka okregu opisanego na trojkacie ABC od boku AB wynosi 2 cm. Kat ABC ma miare 60 ° . Zbuduj ten trojkat wiedzac, ze:
a) dlugosc boku AB wynosi 5 cm
b) dlugosc boku BC wynosi 6 cm
c) sl promienia okregu wynosi 3,5 cm
3. Uzasadnij, ze w trojakcie prostokatnym suma dlugosci przyprostokatnych jest rowna sumie dlugosci srednic okregu wpisanego i opisanego.
Jesli mozna, to poprosze dokladne rozwiazania, odpowiedzi mam
Z gory dziekuje za pomoc:)
okręgi - zadania
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
okręgi - zadania
3. Oznaczając sobie \(\displaystyle{ a,b}\) jako przyprostokątne i \(\displaystyle{ c}\) jako przeciwprostokątną i korzystając z wzorów: \(\displaystyle{ R=\frac{1}{2}c, r=\frac{1}{2}(a+b-c)}\) mamy:
\(\displaystyle{ 2R+2r=2 \frac{1}{2}c+ 2 \frac{1}{2} (a+b-c)=c+a+b-c=a+b}\) cnd
\(\displaystyle{ 2R+2r=2 \frac{1}{2}c+ 2 \frac{1}{2} (a+b-c)=c+a+b-c=a+b}\) cnd