trapez opisany na okregu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
milen_ka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 24 mar 2008, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

trapez opisany na okregu

Post autor: milen_ka »

na okregu opisano trapez, ktorego obwod wynosi 52 cm. oblicz dl. odcinka laczacego srodki ramion tego trapezu.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

trapez opisany na okregu

Post autor: Sherlock »


Z pomocą własności stycznych do okręgu oznaczyłem odcinki: a,b,c i d.
\(\displaystyle{ Obw=2a+2b+2c+2d=52}\)
Długość odcinka łączącego środki ramion (oznaczmy przez d) jest równa średniej arytmetycznej długości obu podstaw (dowód znajdziesz m.in. na tym forum)
\(\displaystyle{ d= \frac{(a+b)+(c+d)}{2}}\)
ODPOWIEDZ