Udowodnij, że odcinek ma długość....

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pitunio666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 paź 2009, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenino
Podziękował: 1 raz

Udowodnij, że odcinek ma długość....

Post autor: pitunio666 »

Witam forumowiczów.

Mam problem... Wczoraj nauczyciel od matemy zadał mi zadanie, które muszę mieć na jutro, a ja w ogóle nie wiem jak zacząć je rozwiązywać.

Proszę was... Pomóżcie mi!

AU
AU
0a47f7000bcd7765m.jpg (3.48 KiB) Przejrzano 80 razy
[/url]

Gdyby były niejasności na układzie jest -1 i a na osi x oraz \(\displaystyle{ \sqrt{a}}\) na osi y

PS. Przepraszam, za tak nieestetyczny wygląd, ale pisane w pośpiechu
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Udowodnij, że odcinek ma długość....

Post autor: Sherlock »


Zerknij na rysunek i zastanów się jak wyliczyć szukany odcinek \(\displaystyle{ v}\) w trójkącie prostokątnym OCA.
Awatar użytkownika
grzywatuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 42 razy

Udowodnij, że odcinek ma długość....

Post autor: grzywatuch »



A wiec tak: srednica to: \(\displaystyle{ a+1}\) wiec promień (a zarazem bok \(\displaystyle{ |OJ|}\) albo jak kto woli przeciwprostokątna to:\(\displaystyle{ \frac{a+1}{2}}\)

bok \(\displaystyle{ |CO|}\) to promien -1 czyli wychodzi: \(\displaystyle{ \frac{a-1}{2}}\)

potem zastosuj twierdzenie pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ COJ}\):

\(\displaystyle{ |OJ| ^{2} - |CO|^{2} = |CJ| ^{2}}\)
pitunio666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 paź 2009, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenino
Podziękował: 1 raz

Udowodnij, że odcinek ma długość....

Post autor: pitunio666 »

Dzięki chłopaki, ale już sam wpadłem na pomysł
Prawdą jest, że wasza pomoc mi sie przydała, bo mogłem mieć porównanie
Dostałem 6 jako jesdyny z 28 osobowej klasy matematycznej
ODPOWIEDZ