Huśtawka - wychylenia (zadania maturalne)

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
szymek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 7 razy

Huśtawka - wychylenia (zadania maturalne)

Post autor: szymek »

Jedno ramię dziecięcej huśtawki jest nieco krótsze i jego długość stanowi \(\displaystyle{ \frac{8}{9}}\) długości drugiego ramienia. Gdy dłuższe ramię dotyka podłoża, koniec krótszego ramienia znajduje się na wysokości 96 cm nad ziemią.
a. oblicz na jakiej max. wysokości może znaleźć się koniec dłuższego ramienia huśtawki.
b. przesunięto punkt podparcia tak, aby oba ramiona huśtawki miały te sama długość. Oblicz, na jakiej max. wysokości może znaleźć się wówczas koniec ramienia huśtawki ( ma być 101,6)


a) \(\displaystyle{ \frac{1}{ \frac{8}{9} } = \frac{x}{96}}\)

b) próbuje \(\displaystyle{ 96+x = 108-x}\)
\(\displaystyle{ 2x=12}\) wiec w punkcie równowagi wychylenie byłoby równe 102 a nie 101,6
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Huśtawka - wychylenia (zadania maturalne)

Post autor: florek177 »

x - wysokość na której oparta jest huśtawka.
długość huśtawki:\(\displaystyle{ \frac{17}{9}}\);
1. Huśtawka dotyka podłoża krótszym ramieniam:

\(\displaystyle{ \frac{\frac{17}{9}}{96} = \frac{1}{x} \,\,\,\,}\) ; --> \(\displaystyle{ \,\, x = \frac{864}{17}}\);

2. huśtawka dotyka podłoża dłuższym ramieniem:

\(\displaystyle{ \frac{\frac{8}{9}}{x} = \frac{\frac{17}{9}}{h} \,\,\,\,}\) ; --> \(\displaystyle{ \,\, h = 108}\);

3. ramiona jednakowe:

\(\displaystyle{ \frac{\frac{17}{9}}{h_{1}} = \frac{\frac{17}{18}}{x} \,\,\,\,}\) ; --> \(\displaystyle{ \,\, h_{1} = 101,6}\);
ODPOWIEDZ