Oblicz pole trapezu...
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Oblicz pole trapezu...
Przekątne trapezu dzielą go na cztery częsci. Pola trójkątów przylegających do jego podstaw wynoszą \(\displaystyle{ 4}\)i\(\displaystyle{ 9}\). Oblicz pole trapezu.
Tu juz totalnie nie wiem jak to rozkminic, pls o jakaś podpowiedź xD
Tu juz totalnie nie wiem jak to rozkminic, pls o jakaś podpowiedź xD
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz pole trapezu...
Narysuj trapez i przekątne. Zauważ, że trójkąty oparte na podstawach (nazwijmy je górny i dolny) są podobne (możesz udowodnić to rysując przedłużenia boków i przekątnych i szukać kątów). Stosunek pól podobnych trójkątów wynosi:
\(\displaystyle{ k^2= \frac{4}{9}}\)
czyli skala podobieństwa wynosi
\(\displaystyle{ k= \frac{2}{3}}\)
Możemy więc górną podstawę \(\displaystyle{ a}\) przedstawić w postaci \(\displaystyle{ a= \frac{2}{3}b}\) gdzie \(\displaystyle{ b}\) to dolna podstawa. Podobnie wysokość górnego trójkąta: \(\displaystyle{ h_g=\frac{2}{3}h_d}\).
Jedziemy dalej
Pole górnego trójkąta:
\(\displaystyle{ 4= \frac{1}{2} \cdot a \cdot h_g}\)
\(\displaystyle{ 8= a \cdot h_g}\)
Pole dolnego trójkąta:
\(\displaystyle{ 9= \frac{1}{2} \cdot b \cdot h_d}\)
\(\displaystyle{ 18= b \cdot h_d}\)
Pamiętając o wcześniejszych równaniach wyliczysz bez problemu pole trapezu:
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+b)h}{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+b)(h_g+h_d)}{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{ah_g+bh_g+ah_d+bh_d}{2}}\)
\(\displaystyle{ k^2= \frac{4}{9}}\)
czyli skala podobieństwa wynosi
\(\displaystyle{ k= \frac{2}{3}}\)
Możemy więc górną podstawę \(\displaystyle{ a}\) przedstawić w postaci \(\displaystyle{ a= \frac{2}{3}b}\) gdzie \(\displaystyle{ b}\) to dolna podstawa. Podobnie wysokość górnego trójkąta: \(\displaystyle{ h_g=\frac{2}{3}h_d}\).
Jedziemy dalej
Pole górnego trójkąta:
\(\displaystyle{ 4= \frac{1}{2} \cdot a \cdot h_g}\)
\(\displaystyle{ 8= a \cdot h_g}\)
Pole dolnego trójkąta:
\(\displaystyle{ 9= \frac{1}{2} \cdot b \cdot h_d}\)
\(\displaystyle{ 18= b \cdot h_d}\)
Pamiętając o wcześniejszych równaniach wyliczysz bez problemu pole trapezu:
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+b)h}{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+b)(h_g+h_d)}{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{ah_g+bh_g+ah_d+bh_d}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 5 paź 2009, o 20:40 przez Sherlock, łącznie zmieniany 1 raz.
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz pole trapezu...
\(\displaystyle{ P= \frac{ah_g+bh_g+ah_d+bh_d}{2}}\)
\(\displaystyle{ ah_g}\) i \(\displaystyle{ bh_d}\) masz,
\(\displaystyle{ ah_d}\) podstaw \(\displaystyle{ h_g}\) lub \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ bh_g}\) podstaw \(\displaystyle{ a}\) lub \(\displaystyle{ h_d}\)
\(\displaystyle{ ah_g}\) i \(\displaystyle{ bh_d}\) masz,
\(\displaystyle{ ah_d}\) podstaw \(\displaystyle{ h_g}\) lub \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ bh_g}\) podstaw \(\displaystyle{ a}\) lub \(\displaystyle{ h_d}\)
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Oblicz pole trapezu...
Heh wszystko fajnie tylko po podstawieniu, i wyliczeniu pola wychodzi: \(\displaystyle{ 26+ \frac{8b ^{2} +18a ^{2} }{ ab}}\) i wg mnie to od razu jest źle bo wynik ma wyjsc \(\displaystyle{ 25}\) a tu wychodzi na początku \(\displaystyle{ 26+....}\)
nie wiem może źle licze ale mi to nie wyjdzie
nie wiem może źle licze ale mi to nie wyjdzie
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz pole trapezu...
\(\displaystyle{ P= \frac{ah_g+bh_g+ah_d+bh_d}{2}}\)
\(\displaystyle{ ah_g=8}\)
\(\displaystyle{ bh_d=18}\)
\(\displaystyle{ bh_g=b \cdot \frac{2}{3} h_d=12}\) lub \(\displaystyle{ bh_g= \frac{3}{2}ah_g =12}\)
\(\displaystyle{ ah_d= \frac{2}{3} bh_d=12}\) lub \(\displaystyle{ ah_d=a \cdot \frac{3}{2}h_g =12}\)
Podstaw do pola i wszystko gra
\(\displaystyle{ ah_g=8}\)
\(\displaystyle{ bh_d=18}\)
\(\displaystyle{ bh_g=b \cdot \frac{2}{3} h_d=12}\) lub \(\displaystyle{ bh_g= \frac{3}{2}ah_g =12}\)
\(\displaystyle{ ah_d= \frac{2}{3} bh_d=12}\) lub \(\displaystyle{ ah_d=a \cdot \frac{3}{2}h_g =12}\)
Podstaw do pola i wszystko gra
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Oblicz pole trapezu...
No wyszło.
Ja czasem mam jakies zaćmienia, że chociaż mam wszystko podane to nie rozwiaże tego xD
Ja czasem mam jakies zaćmienia, że chociaż mam wszystko podane to nie rozwiaże tego xD
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz pole trapezu...
Zauważ, że trójkąt żółty i pomarańczowy są podobne (cecha kąt-kąt, przedłużyłem boki by zauważyć kąty odpowiadające i wierzchołkowe). Ze stosunku ich pól można wyliczyć skalę podobieństwa: \(\displaystyle{ k= \frac{2}{3}}\). Zatem stosunek długości w mniejszym (pomarańczowym) trójkącie do odpowiadających im długości w trójkącie większym (żółtym) wynosi 2/3. Stąd \(\displaystyle{ a= \frac{2}{3}b}\) i \(\displaystyle{ h_g= \frac{2}{3}h_d}\)lykkeli pisze:mam pytanie czemu a=2/3b i hg=2/3hd ? mógłby to ktoś prosto wytlumaczyć ?