Oblicz pole równoległoboku o bokach długości \(\displaystyle{ 5}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{11}}\), w którym kąt między przekątnymi ma miare \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\)
ja obliczyłem ze w jednym trójkacie pozostałe boki maja miare \(\displaystyle{ 120 ^{o}}\), a w drugim pozostałe maja \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\) ale nie mma zadnego punktu odniesienia i wogule nie wiem jak to zadanie robić.
pewnie trzebabedzie dązyc do obliczenia kąta miedzy tymi bokami bo wtedy łatwo sie pole oblicza, ale zadnego pomysłu nie mam na to zadanie xD
Oblicz pole równoległoboku....
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz pole równoległoboku....
2a; 2b - przekątne
Pole P=2absin60.
Dwa tw kosinusów w trójkątach : 1) a; b; 5 (kąt 120) ; 2) a; b; \(\displaystyle{ \sqrt{11}}\) (kat 60).
Odjąć stronami, wyznaczyć (2ab).
Pole P=2absin60.
Dwa tw kosinusów w trójkątach : 1) a; b; 5 (kąt 120) ; 2) a; b; \(\displaystyle{ \sqrt{11}}\) (kat 60).
Odjąć stronami, wyznaczyć (2ab).
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Oblicz pole równoległoboku....
No tak, zapomniałem, ze przekątne równoległoboku dzielą go na 4 trójkąty o równych polach xD