podobieństwo o prostokącie
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 24 mar 2008, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
podobieństwo o prostokącie
w prostokącie ABCD dł. boków pozostają w stosunku 3:4. Obrazem prostokąta ABCD w podobieństwie o skali 2/3 jest prostokąt, którego przekątna ma długość 7,5 cm. Oblicz różnicę obwodów tych prostokątó.
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
podobieństwo o prostokącie
boki prostokąta początkowego to \(\displaystyle{ 3x}\) i \(\displaystyle{ 4x}\). Przekątna z tw. Pitagorasa to \(\displaystyle{ d=5x}\). Przekątna obrazu ma dł: \(\displaystyle{ d'=7,5cm}\). Wiemy, że \(\displaystyle{ k= \frac{d}{d'}= \frac{2}{3}}\) stąd:
\(\displaystyle{ \frac{d}{d'}= \frac{5x}{7,5cm} = \frac{2}{3}}\) czyli
\(\displaystyle{ 5x=5cm => x=1cm}\)
\(\displaystyle{ L=2(3x+4x)=2*7cm=14cm}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{L}{L'}=>L'= \frac{L}{k}}\)
\(\displaystyle{ Delta L=L'-L= frac{L}{k} -L=L( frac{1}{k} -1)=14cm*0,5=7cm\(\displaystyle{ }\)}\)
\(\displaystyle{ \frac{d}{d'}= \frac{5x}{7,5cm} = \frac{2}{3}}\) czyli
\(\displaystyle{ 5x=5cm => x=1cm}\)
\(\displaystyle{ L=2(3x+4x)=2*7cm=14cm}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{L}{L'}=>L'= \frac{L}{k}}\)
\(\displaystyle{ Delta L=L'-L= frac{L}{k} -L=L( frac{1}{k} -1)=14cm*0,5=7cm\(\displaystyle{ }\)}\)
- learnmath
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 13 lip 2010, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 3 razy
podobieństwo o prostokącie
To samo wychodzi mi tylko straciłem jeszcze z godzinke na to ,bo w książce jest 10,5 cm psiej kostki można dostać