Pola kwadratów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
asiaaadg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 31 maja 2009, o 11:41
Płeć: Kobieta

Pola kwadratów

Post autor: asiaaadg »

Oblicz o ile zwiekszy sie pole kwadratu o boku a, gdy jego bok zwiekszymy o 4. Napisz odpowiedz w postaci wyrazenia, doprowadź je do najprostrzej postaci i oblicz jego wartosc gdy a=\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 533
Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 77 razy

Pola kwadratów

Post autor: tim »

\(\displaystyle{ P_D = a^2 \\ P_m = (a + 4)^2 = ..}\) wzór skróconego mnożenia.

\edit

Gdy zwiększymy... (a + 4)

\edit2

Aby znaleźć różnicę pół należy odjąć \(\displaystyle{ P_D - P_m}\)
Ostatnio zmieniony 5 paź 2009, o 16:34 przez tim, łącznie zmieniany 2 razy.
asiaaadg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 31 maja 2009, o 11:41
Płeć: Kobieta

Pola kwadratów

Post autor: asiaaadg »

dzieki:)
ODPOWIEDZ