oblicz długośc odcinków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
ticket
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2 mar 2009, o 19:35
Płeć: Kobieta

oblicz długośc odcinków

Post autor: ticket »

w trapezie ABCD podstawy mają długość: |AB|=8 cm, |DC|= 2 cm. Punkt K jest środkiem ramienia AD, a punkt L środkiem ramienia BC. Przekątne AC i DB przecinają odcinek KL odpowiednio w punktach M i N. Oblicz długość odcinków KM, MN i NL.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

oblicz długośc odcinków

Post autor: Sherlock »


Odcinek łączący środki ramion trapezu jest równoległy do podstaw i ma długość równą średniej arytmetycznej długości podstaw trapezu (dowód możesz znaleźć np. na tym forum).
Zatem: \(\displaystyle{ |KM|+|MN|+|NL|=5}\)
Trójkąty DKN i DAB są podobne w skali 1:2 czyli:
\(\displaystyle{ |KM|+|MN|=4}\)
Trójkąty CML i CAB są podobne w skali 1:2 czyli:
\(\displaystyle{ |MN|+|NL|=4}\)
Dalej wiadomo...
ODPOWIEDZ