pole prostokata =9 a średnica, koła opisanego na tym prostokacie =6, oblicz kąt ostry między przekatnymi w tym prostokacie???
wiem, że średnica koła, to tym samym przekatna prostokąta, no ale co dalej???
kąt ostry między przekatnymi w prostokacie oblicz
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
kąt ostry między przekatnymi w prostokacie oblicz
Klasyczne oznaczenia :
\(\displaystyle{ ab=9}\) oraz \(\displaystyle{ (a+b)^2-2ab=6^2}\) (to taki chytry Pitagoras - wyznacz (a+b), potem (a) i (b); do kata blisko).
\(\displaystyle{ ab=9}\) oraz \(\displaystyle{ (a+b)^2-2ab=6^2}\) (to taki chytry Pitagoras - wyznacz (a+b), potem (a) i (b); do kata blisko).
kąt ostry między przekatnymi w prostokacie oblicz
wszystko idzie ładnie ale powstaje mi równanie w którym mam b*(3pierwiastki z 6-b)=9 i nie wiem jak wybrnąć:/, nie potrafię tego rozwiązać
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
kąt ostry między przekatnymi w prostokacie oblicz
A nie prościej będzie ze wzoru
\(\displaystyle{ P=2R^2 \cdot sin\varphi}\)
\(\displaystyle{ P=9}\)
\(\displaystyle{ srednica = 6 \Rightarrow R=3}\)
\(\displaystyle{ 9=2 \cdot 3^2 \cdot sin\varphi}\)
\(\displaystyle{ 9=18sin\varphi}\)
\(\displaystyle{ sin\varphi = \frac{9}{18}= \frac{1}{2}=30^o}\)
\(\displaystyle{ P=2R^2 \cdot sin\varphi}\)
\(\displaystyle{ P=9}\)
\(\displaystyle{ srednica = 6 \Rightarrow R=3}\)
\(\displaystyle{ 9=2 \cdot 3^2 \cdot sin\varphi}\)
\(\displaystyle{ 9=18sin\varphi}\)
\(\displaystyle{ sin\varphi = \frac{9}{18}= \frac{1}{2}=30^o}\)
kąt ostry między przekatnymi w prostokacie oblicz
oczywiście, że prościej, tylko ja pierwszy raz spotykam się ze wzorem na pole prostokąta, takim jak ty podałaś, czyli suma pół 4 trójkątów, nie wiem czy moja pani od matematyki, nie chciałaby jeszcze udowodnienia, skąd wiem , że te pola są takie same.
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
kąt ostry między przekatnymi w prostokacie oblicz
Masz rację z tą sumą pól , ale to szczególny przypadek, wynikający ze wzoru na pole czworokąta (każdego wypukłego) który to wzór jest w tablicach :notoja pisze:oczywiście, że prościej, tylko ja pierwszy raz spotykam się ze wzorem na pole prostokąta, takim jak ty podałaś, czyli suma pół 4 trójkątów, nie wiem czy moja pani od matematyki, nie chciałaby jeszcze udowodnienia, skąd wiem , że te pola są takie same.
\(\displaystyle{ P=0,5d_1\cdot d_2sin\alpha}\) (looknij na oznaczenia); jego udowodnienie opiera się na sumie pól trójkątów - ale nie wszystkie używane wzory trzeba udowadniać.
Co do szczególnego przypadku :
\(\displaystyle{ d_1=d_2=2R}\)