udowodnij, ze na czworokacie mozna opisac okrąg
- drEpidemia
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 4 paź 2009, o 19:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
udowodnij, ze na czworokacie mozna opisac okrąg
w danym okręgu punkt \(\displaystyle{ A}\) jest środkiem łuku \(\displaystyle{ BC}\), a dwie dowolne cięciwy \(\displaystyle{ AD, AE}\) przecinają cięciwę \(\displaystyle{ BC}\) w punktach \(\displaystyle{ B_1}\) i \(\displaystyle{ C_1}\). Udowodnij, że na czworokącie \(\displaystyle{ B_1C_1ED}\) można opisać okrąg.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
udowodnij, ze na czworokacie mozna opisac okrąg
Mamy:
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADC = \sphericalangle ACB = \alpha}\) (bo oparte na łukach równej długości)
\(\displaystyle{ \sphericalangle EDC = \sphericalangle EAC = \beta}\) ( bo oparte na tym samym łuku)
Zatem:
\(\displaystyle{ \sphericalangle EC_1C = \alpha +\beta}\) (bo to kąt dopisany do trójkąta \(\displaystyle{ AC_1C}\))
czyli
\(\displaystyle{ \sphericalangle EDA = \alpha + \beta = \sphericalangle EC_1C}\)
a to właśnie warunek konieczny i wystarczający na to, by na \(\displaystyle{ B_1C_1ED}\) dało opisać się okrąg.
Q.
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADC = \sphericalangle ACB = \alpha}\) (bo oparte na łukach równej długości)
\(\displaystyle{ \sphericalangle EDC = \sphericalangle EAC = \beta}\) ( bo oparte na tym samym łuku)
Zatem:
\(\displaystyle{ \sphericalangle EC_1C = \alpha +\beta}\) (bo to kąt dopisany do trójkąta \(\displaystyle{ AC_1C}\))
czyli
\(\displaystyle{ \sphericalangle EDA = \alpha + \beta = \sphericalangle EC_1C}\)
a to właśnie warunek konieczny i wystarczający na to, by na \(\displaystyle{ B_1C_1ED}\) dało opisać się okrąg.
Q.