Komin umieszczono na dachu, który nachylony jest pod katem alpha =30. Oblicz wysokość komina wiedząc ze w chwili gdy promienie słoneczne tworzą z powierzchnią ziemi kat B= 45 stopni, długość cienia komina wynosi c=0,75m
figury podobne, kąty
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 19:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Pomógł: 2 razy
figury podobne, kąty
To musisz zrobić za pomocą tw. sinusów. Najpierw oblicz kąty w trójkącie gdzie boki tworzy komin, krawędź dachu i linia przerywana. Kąty te to 45, 60 i 75 stopni.
0,75/sin45=x/sin75
sin75=sin(30+45)=sin30cos45+sin45cos30= (\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)+ \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\))/4
x=0,75*sin75/sin45=3(1+ \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\))/8 approx 1,02m-- 4 paź 2009, o 19:40 --w przyblizeniu wynosi 1,02 m. Powodzenia
0,75/sin45=x/sin75
sin75=sin(30+45)=sin30cos45+sin45cos30= (\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)+ \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\))/4
x=0,75*sin75/sin45=3(1+ \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\))/8 approx 1,02m-- 4 paź 2009, o 19:40 --w przyblizeniu wynosi 1,02 m. Powodzenia