dot. trapezów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bad_weather
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 paź 2009, o 18:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

dot. trapezów

Post autor: bad_weather »

Mam problem z 3 zadaniami dotyczącymi trapezów.
1. dany jest trapez równoramienny ABCD, którego przekątne przecinają się w punkcie E. Pole trójkąta CDE jest równe 1, a pole trójkąta ABE jest równe 4. Oblicz pole tego trapezu.
2. Podstawy trapezu maja długość 8 i 4 cm . Oblicz długość odcinka równoległego do nich i dzielącego trapez na dwie figury o równych polach.
3. środek okręgu opisanego na trapezie leży na jednej z jego podstaw. Oblicz długośc ramienia tego trapezu, jeśli jego podstawy mają długości 15,9

Z góry dziękuję za pomoc
Pinkowicz90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 3 paź 2009, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Pomógł: 2 razy

dot. trapezów

Post autor: Pinkowicz90 »

Zad 1 jest banalne
P=(a+b)h/2 \(\displaystyle{ P _{1}}\)=0.5*a*h/2=a*h/4=1 z tresci zadania
\(\displaystyle{ P _{2}}\)=0.5*b*h/2=b*h/4=4 z tresci zadania
\(\displaystyle{ P _{1}}\)+\(\displaystyle{ P _{2}}\)=(a+b)h/4=0.5P 5=0.5P P=10
ODPOWIEDZ