- AU
- 91b31abbcc59a991m.jpg (2.63 KiB) Przejrzano 51 razy
Prostokąt+trójkąt
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
Prostokąt+trójkąt
\(\displaystyle{ P_1}\) pole trójkąta
\(\displaystyle{ P_2}\) pole prostokąta
\(\displaystyle{ P_c}\) pole figury
\(\displaystyle{ P_1+P_2=P_c}\)
\(\displaystyle{ P_1= \frac{1}{2}ah}\)
wiemy że \(\displaystyle{ h=2}\)
\(\displaystyle{ P_1= \frac{1}{2}a2}\)
\(\displaystyle{ P_1= a}\)
\(\displaystyle{ a}\)w trójkącie i prostokącie jest takie same
\(\displaystyle{ P_2=a \cdot b}\)
wiemy, że \(\displaystyle{ b=6}\)
\(\displaystyle{ P_2=a \cdot 6}\)
\(\displaystyle{ P_2=6a}\)
\(\displaystyle{ P_1+P_2=P_c}\)
podstawiamy
\(\displaystyle{ a+6a=P_c}\)
wiemy , że \(\displaystyle{ P_c=21}\)
\(\displaystyle{ a+6a=21}\)
\(\displaystyle{ a(1+6)=21}\)
\(\displaystyle{ 7a=21}\)
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ P_2}\) pole prostokąta
\(\displaystyle{ P_c}\) pole figury
\(\displaystyle{ P_1+P_2=P_c}\)
\(\displaystyle{ P_1= \frac{1}{2}ah}\)
wiemy że \(\displaystyle{ h=2}\)
\(\displaystyle{ P_1= \frac{1}{2}a2}\)
\(\displaystyle{ P_1= a}\)
\(\displaystyle{ a}\)w trójkącie i prostokącie jest takie same
\(\displaystyle{ P_2=a \cdot b}\)
wiemy, że \(\displaystyle{ b=6}\)
\(\displaystyle{ P_2=a \cdot 6}\)
\(\displaystyle{ P_2=6a}\)
\(\displaystyle{ P_1+P_2=P_c}\)
podstawiamy
\(\displaystyle{ a+6a=P_c}\)
wiemy , że \(\displaystyle{ P_c=21}\)
\(\displaystyle{ a+6a=21}\)
\(\displaystyle{ a(1+6)=21}\)
\(\displaystyle{ 7a=21}\)
\(\displaystyle{ a=3}\)