okrąg, odległość cięciwy od środka koła

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

okrąg, odległość cięciwy od środka koła

Post autor: sea_of_tears »

Pole koła jest równe \(\displaystyle{ 72 \frac{1}{4} \pi cm^2}\). Cięciwa CD przecina średnicę AB w punkcie E, odległym od środka koła o 5cm. Wiedząc, że pole trójkąta EBD jest 9 razy większe od pola trójkąta ACE, oblicz odległość cięciwy CD od środka koła.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

okrąg, odległość cięciwy od środka koła

Post autor: Sherlock »


Trójkąty EBD i ECA są podobne (cecha kąt-kąt-kąt, mamy tam kąty wierzchołkowe AEC i DEB oraz kąty BDC i BAC oparte na tym samym łuku). Skala podobieństwa: \(\displaystyle{ k=3}\).
\(\displaystyle{ \frac{|BE|}{|CE|} =3}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{|ED|}{|EA|}=3}\)
\(\displaystyle{ |CD|=|CE|+|ED|}\)
Znając \(\displaystyle{ |CD|}\) obliczysz bez problemu szukaną odległość czyli wysokość opuszczoną na podstawę trójkąta równoramiennego OCD
ODPOWIEDZ