Witam, chciałbym prosić o podanie kilku wskazówek w rozwiązaniu tych zadaniach.
Zad1. Stosunek pól kół wpisanego w kwadrat i opisanego na kwadracie o boku długości 3 wynosi ?
Zad2. Przekątne rombu mają długość \(\displaystyle{ 12\ cm}\) i \(\displaystyle{ 12\sqrt{3}\ cm}\). Kąty tego rombu mają miarę ?
Zad3.Pole trójkąta równobocznego opisanego na okręgu o promieniu długości \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\) jest równe ?
Zad5. Dwa pola w kształcie prostokąta, które są podobne, obsiano żytem. Pierwsze pole ma 75m długości i 25m szerokości. Dłuższy bok drugiego pola ma długość 18m. Pozostały bok drugiego pola ma długość ?
Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach.Jestem kompletnie bez radny, wszystko mi inaczej wychodzi niż w odpowiedzi. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Slums
Pola i przekątne figur .
Pola i przekątne figur .
Ostatnio zmieniony 4 paź 2009, o 11:20 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Część postu usunięta ze względu na brak powiązania z działem, w którym post został umieszczony.
Powód: Część postu usunięta ze względu na brak powiązania z działem, w którym post został umieszczony.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Pola i przekątne figur .
1. Promień okręgu opisanego jest połową przekątnej kwadratu. Promień okręgu wpisanego jest połową boku kwadratu.
2. Romb składa się z czterech trójkątów prostokątnych przystających. Oblicz tangens kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) tego trójkąta, a następnie znajdź miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\). Wówczas jeden z kątów rombu, będzie miał miarę \(\displaystyle{ 2\alpha}\). Drugi kąt rombu obliczysz korzystając z własności kątów jednostronnych.
3. Długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny stanowi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) długości wysokości tego trójkąta.
4. Oblicz długość odcinka AB, a następnie przypomnij sobie wzór na długość przekątnej kwadratu.
5. Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ \frac{75}{25} = \frac{18}{x}}\)
2. Romb składa się z czterech trójkątów prostokątnych przystających. Oblicz tangens kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) tego trójkąta, a następnie znajdź miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\). Wówczas jeden z kątów rombu, będzie miał miarę \(\displaystyle{ 2\alpha}\). Drugi kąt rombu obliczysz korzystając z własności kątów jednostronnych.
3. Długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny stanowi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) długości wysokości tego trójkąta.
4. Oblicz długość odcinka AB, a następnie przypomnij sobie wzór na długość przekątnej kwadratu.
5. Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ \frac{75}{25} = \frac{18}{x}}\)