W trapezie równoramiennym wysokość poprowadzona z wierzchołka przy krótszej podstawie dzieli dłuższą podstawę na odcinki długości 4 cm i 20 cm. Obwód trapezu jest równy 56 cm. Oblicz pole trapezu i długości przekątnej.
Proszę pomóżcie!Już kolejna kartka zbędnego pisania za mną..
z góry wielkie dzięki!;**
Trapez równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jgfjg
- Podziękował: 1 raz
Trapez równoramienny
Ostatnio zmieniony 3 paź 2009, o 21:34 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj zadania w działach, które są do tego przeznaczone.
Powód: Umieszczaj zadania w działach, które są do tego przeznaczone.
- jerzozwierz
- Użytkownik
- Posty: 526
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Trapez równoramienny
\(\displaystyle{ A,B,C,D}\) - wierzchołki
\(\displaystyle{ A' , B'}\) - spodki wysokości opuszczonych z A i B.
Z treści zadania masz - \(\displaystyle{ DA'=CB'=4}\)
Czyli \(\displaystyle{ AB=A'B'=16}\) (wiesz czemu?)
Masz długości dwóch podstaw, teraz wyliczasz ramię, i dalej Ci chyba pójdzie
\(\displaystyle{ A' , B'}\) - spodki wysokości opuszczonych z A i B.
Z treści zadania masz - \(\displaystyle{ DA'=CB'=4}\)
Czyli \(\displaystyle{ AB=A'B'=16}\) (wiesz czemu?)
Masz długości dwóch podstaw, teraz wyliczasz ramię, i dalej Ci chyba pójdzie
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Trapez równoramienny
a=24 -dłuższa podstawa
b=20-4=16-krótsza podstawa
c-ramię
a+b+2c=56 - stąd policz c
Mając dane c z Pitagorasa policzysz h
d-przekątna
\(\displaystyle{ 24^2+h^2=d^2}\)
b=20-4=16-krótsza podstawa
c-ramię
a+b+2c=56 - stąd policz c
Mając dane c z Pitagorasa policzysz h
d-przekątna
\(\displaystyle{ 24^2+h^2=d^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jgfjg
- Podziękował: 1 raz
Trapez równoramienny
A mógłby ktoś to od początku do końca wyliczyć ?
Przez cały miesiac nie byłem w szkole bo chory byłem .. i nic nie kumam..;/
z góry dzięki ;**** (
Przez cały miesiac nie byłem w szkole bo chory byłem .. i nic nie kumam..;/
z góry dzięki ;**** (
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 22 wrz 2009, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dziki Zachód
- Pomógł: 7 razy
Trapez równoramienny
Zrób rysunek i popatrz na wszystkie podpowiedzi, bo to zadanie jest prawie całkiem zrobione.
- jerzozwierz
- Użytkownik
- Posty: 526
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Trapez równoramienny
Może gotowca Ci nie będziemy dawać, ale krok po kroku jak to zrobić:
(Oznaczenia jak w poprzednim poście)
Po pierwsze, pokazać że krótsza podstawa ma długość 16.
Trapez jest równoramienny, a więc oznaczając x długość ramienia dostajemy
\(\displaystyle{ 16+24+2x=56}\) (Znamy obwód)
rozwiązujesz to równanie, i masz długość ramienia.
potem liczysz wysokość
\(\displaystyle{ h= \sqrt{x ^{2}-4 ^{2} }}\) (Pitagoras)
Znasz wysokość, to liczysz pole.
Teraz jeszcze przekątna z pitagorasa: masz trójkąt prostokątny o bokach 20, h (które już wyliczysz do tej pory) i y, czyli przekątna. Poradzisz już sobie? Jak jeszcze czegoś nie rozumiesz, to napisz
(Oznaczenia jak w poprzednim poście)
Po pierwsze, pokazać że krótsza podstawa ma długość 16.
Trapez jest równoramienny, a więc oznaczając x długość ramienia dostajemy
\(\displaystyle{ 16+24+2x=56}\) (Znamy obwód)
rozwiązujesz to równanie, i masz długość ramienia.
potem liczysz wysokość
\(\displaystyle{ h= \sqrt{x ^{2}-4 ^{2} }}\) (Pitagoras)
Znasz wysokość, to liczysz pole.
Teraz jeszcze przekątna z pitagorasa: masz trójkąt prostokątny o bokach 20, h (które już wyliczysz do tej pory) i y, czyli przekątna. Poradzisz już sobie? Jak jeszcze czegoś nie rozumiesz, to napisz