Kąty wew. rombu.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
kp1311
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarzecze
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 49 razy

Kąty wew. rombu.

Post autor: kp1311 »

Przekątne rombu tworzą z jednym z jego boków kąty, z których jeden jest o 15 stopni większy.
Podaj miary kątów tego rombu?

Mniejszy kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) (pomiędzy bokiem a przekątną).
\(\displaystyle{ 2\alpha + 15 = 90}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{35}{2}}\)

Tylko co dalej?-- 3 paź 2009, o 20:10 --Eh, miałem zastój umysłowy miary kątów to 75 i 105 stopni
ODPOWIEDZ