Pole koła.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
victor-junior1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 82 razy

Pole koła.

Post autor: victor-junior1 »

Poduszkę w kształcie koła obszyto falbanką. Ile metrów falbanki użyto , jeśli wiadomo , że falbanka była dłuższa od średnicy poduszki o 120 cm ? Do obliczeń przyjmij , że pi to w przybliżeniu 3.

długośc falbanki to obwód
\(\displaystyle{ Ob=2r+120 \\
0b=2 \pi r \\
2 \pi r=2r+120
2\cdot 3r=2r+120 \\
6r=2r+120 \\
4r=120 \\
r=30 \\ \\

ob=2 \pi r \\
ob=2\cdot 3\cdot 30 \\
ob=180cm=1,8m}\)


Czy to poprawny zapis?
Proszę pomóżcie.
Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 4 paź 2009, o 07:48 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat przeniesiony do odpowiedniego działu.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Pole koła.

Post autor: mmoonniiaa »

Tak, wszystko się zgadza
victor-junior1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 82 razy

Pole koła.

Post autor: victor-junior1 »

Bardzo Ci dziękuję, proszę mogłabyś jeszcze zobaczyć moje 2 zadanie?
Bardzo proszę.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Pole koła.

Post autor: mmoonniiaa »

Już tam spojrzałam, a nawet coś napisałam.
victor-junior1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 82 razy

Pole koła.

Post autor: victor-junior1 »

Tak wiem , nie zauważyłem Bardzo dziękujeee :) :*
ODPOWIEDZ