Wyznacz pole obszaru

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
aniawycz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 paź 2009, o 11:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Wyznacz pole obszaru

Post autor: aniawycz »

zapisz w postaci wyrazenia algebraicznego pole zaznaczonego obszaru
AU
AU
2ik4cn9.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 39 razy
Ostatnio zmieniony 3 paź 2009, o 15:36 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nazwa tematu powinna być bardziej przemyślana.
Czoug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 29 razy

Wyznacz pole obszaru

Post autor: Czoug »

rysunek też moglby byc lepszy, co oznacza "b" ? bo wedlug mnie moze oznaczac 2 rozne rzeczy, to ze to kwadrat tez do konca nie widac, bo to "a" po lewej jest dosc znacznie oddalone od boku ktory powinnien opisywac
gosia913
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 1 maja 2010, o 14:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom

Wyznacz pole obszaru

Post autor: gosia913 »

Źle rysunek jest narysowany. To b na dole powinno być bardziej na prawo, "a" na górze i po lewej stronie po środku. Bok po prawej stronie podzielony jest na b i wtedy ten odcinek pod spodem będzie a-b
I wtedy na poprawionym rysunku wszystko jasne. Obliczmy najpierw pole tego większego trójkąta prostokątnego:
P1= 12 (a-b)*a= a2 -ab/2
Pole drugiego, mniejszego trójkąta:
P2= 12 (a-b) *b= ab -b2 /2

Odejmujemy pole większego trójkata od mniejszego i mamy odp
ODPOWIEDZ