okrag symetralne odcinka

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
jozeff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 1 mar 2006, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ss
Podziękował: 1 raz

okrag symetralne odcinka

Post autor: jozeff »

Dany jest okrąg o rownaniu (x+2) � +(y-3) � oraz punkt A=(-2,0). Napisz rownanie symetralnej odcinka ktorego koncami są dany punkt A i srodek S danego okregu

Bardzo prosze nie podawac samego wyniku, tylko pomoc w obliczeniach, zebym wiedzial skad sie dana rzecz bierze. Z gory b.dziekuje.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

okrag symetralne odcinka

Post autor: Lady Tilly »

Skoro równanie okręgu ma postać:
(x-a)�+(y-b)�=r� to środek okręgu ma współrzędne S(a;b) w tym przypadku S(-2;3) punkt A ma natomiast współrzędne a(-2:0) odcinek AS jest więc równoległy do osi OY więc symetralna będzie przechodziłam przez środek odcinka AS i będzie do niego prostopadła czyli równoległa do osi OX, czyli będzie to prosta y=1,5 (bo 1,5=(0+3)/2) tak ja to widzę.
ODPOWIEDZ