Odcinek o koncach ...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wiesio12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 24 wrz 2009, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Odcinek o koncach ...

Post autor: wiesio12 »

Odcinek o koncach A=(-5,3), B=(2,4) jest podstawa trapezu. Druga podstawa jest 3 razy dluzsza od ab i jej srodkiem jest punkt s=(2,4). Oblicz współrzędne wierzchołkow C i D oraz pole trapezu.

Prosilbym o rozwiazanie i obliczenia bo to zadanie jest dla mnie kosmiczne
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Odcinek o koncach ...

Post autor: Gacuteek »

Zacznij od rysunku.. to zawsze ułatwia sprawę.. przeanalizuj co jest szukane i skorzystaj z odpowiednich wzorów.
wiesio12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 24 wrz 2009, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Odcinek o koncach ...

Post autor: wiesio12 »

sory, wkradla sie pomylka drugi punkt ma wspulrzedne B=(-2,7)
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Odcinek o koncach ...

Post autor: Gacuteek »

starałeś się chociaż robić to zadania samodzielnie czy czekasz na gotowca?
wiesio12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 24 wrz 2009, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Odcinek o koncach ...

Post autor: wiesio12 »

rysunek juz zrobilem i niewiem co dalej, wydaje mi sie ze trzeba tu policzyc odleglosc miedzy a i b tak ?
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Odcinek o koncach ...

Post autor: Gacuteek »

tak. Teraz masz jeszcze dane że druga podstawa jest 3 razy dłuższa od AB i masz punkt który jest jej środkiem. Nie zapominaj o tym że podstawy są względem siebie równoległe.
ODPOWIEDZ