Pole działki

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
szymek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 7 razy

Pole działki

Post autor: szymek »

Wymiary prostokątnej działko o powierzchni 96 arów różnią się o 43 metry. Właściciel działki zamierza posadzić drzewa wzdłuż wszystkich boków działki, przy czym planuje posadzić drzewo w każdym z czterech narożników działki, wzdłuż krótszych boków działko drzewa mają być posadzone co 5 metrów a wzdłuż dłuższych co 8 metrów. Ile drzew planuje posadzić właściciel działki?




\(\displaystyle{ x(x+43)=9600}\)
\(\displaystyle{ x^{2} +43x-9600=0}\)
\(\displaystyle{ \delta = 1849+38400 =40249}\)
Pierwiastek z delty wychodzi nie całkowity więc coś do tej pory robię źle, aczkolwiek nie mam pojęcia co. Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 648
Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 116 razy

Pole działki

Post autor: mathX »

Zapewne drzewka nie będą od rogu do rogu. Policz numerycznie pierwiastki, znajdź ich wartość całkowitą i mając dane boki, zobacz, ile może się tam zmieścić drzewek.
ODPOWIEDZ