długość boków prostokata
długość boków prostokata
Witam. Mam problem z następującym zadaniem: "obwód prostokąta jest równy 70, a jego przekątna ma długość 25. Znajdź długość boków tego prostokąta." Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi to zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
długość boków prostokata
\(\displaystyle{ O= 2a+2b = 70}\)
długośc przekatnej z Pitagorasa \(\displaystyle{ d^2 = a^2+b^2 \Rightarrow 25^2 = a^2+b^2}\)
rozwiąż układ równań a dowiesz się ile maja boki
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+2b=70 \\ 25^2=a^2+b^2 \end{cases}}\)
długośc przekatnej z Pitagorasa \(\displaystyle{ d^2 = a^2+b^2 \Rightarrow 25^2 = a^2+b^2}\)
rozwiąż układ równań a dowiesz się ile maja boki
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+2b=70 \\ 25^2=a^2+b^2 \end{cases}}\)