Oto moja praca domowa z matematyki próbowałam ją zrobić, ale zaczęły mi takie głupoty wychodzić, że się poddałam. Mógłby ktoś mi pomóc? Oto treści zadań:
Zadanie 1.
Obwód trapezu równoramiennego wynosi 22 cm. Ramiona trapezu maja po 5 cm długość, a jedna z podstaw jest o 8 cm dłuższa od drugie. Oblicz pole trapezu.
Zadanie 2.
Obwód trójkąta równoramiennego jest równy 38 cm. Długość podstawy stanowi \(\displaystyle{ \frac{5}{7}}\) długości ramienia. Oblicz pole trójkąta.
Zadanie 3.
Obwód trójkąta wynosi 34. Ramię tego trójkąta jest 2 cm dłuższe od podstawy oblicz pole tego trójkąta. Oblicz pole trójkąta.
Zadanie 4.
Obwód prostokąta wynosi 28 cm. Długość jednego bok jest równa \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) długości drugiego. Oblicz długość przekątnej.
Obwód trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 wrz 2009, o 20:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
Obwód trapezu
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2009, o 20:45 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Pisz po polsku. Zaczynaj zdania z wielkiej litery. Używaj polskich znaków.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Pisz po polsku. Zaczynaj zdania z wielkiej litery. Używaj polskich znaków.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Obwód trapezu
rozwiąże 1 a reszte spróbuj sama
\(\displaystyle{ O=22}\)
\(\displaystyle{ c=5}\)
\(\displaystyle{ a=b+8}\)
\(\displaystyle{ O = a+b+2c}\)
\(\displaystyle{ 22 = a+b+10}\)
\(\displaystyle{ 22=(b+8) + b +10}\)
\(\displaystyle{ b=2}\)
\(\displaystyle{ a=2+8=10}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(a+b) \cdot h}\)
musimy policzyć wysokość (z Pitagorasa)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{c^2 - ( \frac{a-b}{2})^2 } = \sqrt{5^2 - 4^2} = \sqrt{9}=3}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(10+2) \cdot 3 = 18}\)
podpowiedzi
2.
\(\displaystyle{ O = a+2b}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{5}{7}b}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a \cdot h}\)
wysokoąśc z Piotagorasa
\(\displaystyle{ h= \sqrt{b^2 - ( \frac{a}{2})^2 }}\)
4.
\(\displaystyle{ O=2a+2b}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{3}{4}b}\)
przekatna z Pitagorasa
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2 + b^2}}\)
\(\displaystyle{ O=22}\)
\(\displaystyle{ c=5}\)
\(\displaystyle{ a=b+8}\)
\(\displaystyle{ O = a+b+2c}\)
\(\displaystyle{ 22 = a+b+10}\)
\(\displaystyle{ 22=(b+8) + b +10}\)
\(\displaystyle{ b=2}\)
\(\displaystyle{ a=2+8=10}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(a+b) \cdot h}\)
musimy policzyć wysokość (z Pitagorasa)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{c^2 - ( \frac{a-b}{2})^2 } = \sqrt{5^2 - 4^2} = \sqrt{9}=3}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(10+2) \cdot 3 = 18}\)
podpowiedzi
2.
\(\displaystyle{ O = a+2b}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{5}{7}b}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a \cdot h}\)
wysokoąśc z Piotagorasa
\(\displaystyle{ h= \sqrt{b^2 - ( \frac{a}{2})^2 }}\)
4.
\(\displaystyle{ O=2a+2b}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{3}{4}b}\)
przekatna z Pitagorasa
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2 + b^2}}\)