jednokladnosc i podobienstwo

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

jednokladnosc i podobienstwo

Post autor: Kila »

Narysuj trojkat rownoramienny ABC w ktorym |AB|=12 oraz |AC|=|BC|=10 cm.
a)Wpisz w trojkat ABC kwadrat tak,by dwa wierzcholki kwadratu nalezaly do podstawy AB , a pozostale dwa - po jednym do ramion AC i BC
b) Oblicz dlugosc boku kwadratu wpisanego w trojkat ABC
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

jednokladnosc i podobienstwo

Post autor: piasek101 »

2a- szukany bok

Z podobieństwa (zrób rysunek) :

\(\displaystyle{ \frac{8}{6}=\frac{8-2a}{a}}\)
ODPOWIEDZ