jednokładność, skala

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

jednokładność, skala

Post autor: mateusz.ex »

a) Jakie współrzędne ma obraz punktu P=(-3,-2) przekształconego przez jednokładność o środku w punkcie S=(1,-2) i skali 5?
b)
Znajdź współrzędne środka jednokładnosći i jej skalę, jeśli obrazem odcinka o końcach A=(-1,2) i B=(5.5) jest odcinek o końcach A'=(2,-1) oraz B'=(0,-2)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

jednokładność, skala

Post autor: piasek101 »

mateusz.ex pisze:a) Jakie współrzędne ma obraz punktu P=(-3,-2) przekształconego przez jednokładność o środku w punkcie S=(1,-2) i skali 5?
Z definicji :
\(\displaystyle{ \overrightarrow{SP}'=k\cdot \overrightarrow{SP}}\)
mateusz.ex pisze: b)
Znajdź współrzędne środka jednokładnosći i jej skalę, jeśli obrazem odcinka o końcach A=(-1,2) i B=(5.5) jest odcinek o końcach A'=(2,-1) oraz B'=(0,-2)
1. Wyznacz proste AA' oraz BB'; potem ich punkt przecięcia (to S); a skalę np z definicji.
ODPOWIEDZ