Oblicz obwód trójkata ABC

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
DevilHunter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 30 wrz 2009, o 15:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xD

Oblicz obwód trójkata ABC

Post autor: DevilHunter »

wojownik_1991 pisze:Odcinek AD ma dlugosc 17 cm. Oblicz obwod trojkata ABC.
AU
AU
6cii0df.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 99 razy
Czy to zadanie da się rozwiązać w jakiś inny sposób niż ten:
Sylwek pisze:Z twierdzenia o odcinkach stycznych (zakładam, że prosta CB styka się z okręgiem w punkcie F):
\(\displaystyle{ CE=CF \ BF=BD \ AE=AD \\ AB+BC+CA=AD-BD+BF+CF+AE-CE=AD-BF+BF+CF+AD-CF=2AD=34cm}\)
Revius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 65 razy

Oblicz obwód trójkata ABC

Post autor: Revius »

Krótszy zapis



\(\displaystyle{ x+y=17}\)
\(\displaystyle{ Obw = x + x + y + y = 2 (x+y) = 2 \cdot 17 = 34}\)
ODPOWIEDZ