okrąg wpisany w trapezie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
milen_ka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 24 mar 2008, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

okrąg wpisany w trapezie

Post autor: milen_ka »

odcinek łączący środki ramion trapezu na dł.8 cm. Wiedząc, że w ten trapez można wpisać okrąg, oblicz obwód trapezu.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

okrąg wpisany w trapezie

Post autor: Justka »

Skorzystaj z tego, że długość x (w naszym przypadku x=8) tego odcinka jest równa \(\displaystyle{ x=\frac{a+b}{2}}\), gdzie a,b to długość podstaw trapezu. A ponieważ w ten trapez można wpisac okrąg to obwód jest równy \(\displaystyle{ O=2(a+b)}\).
ccyyffrraa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 24 wrz 2009, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 8 razy

okrąg wpisany w trapezie

Post autor: ccyyffrraa »

a - krótsza postawa
b - dłuższa postawa
c - jedno ramię
d - drugie ramię
D - szukany obwód

a + b = c + d
\(\displaystyle{ \frac{a + b}{2} = 8 \\
a + b = c + d = 16 \\ \\
D = a + b + c + d = 32}\)
ODPOWIEDZ