Promien okregu wpisanego w trojkat prostokatny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
HBFS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 lis 2008, o 13:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opoczno
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

Promien okregu wpisanego w trojkat prostokatny

Post autor: HBFS »

Witam,

problem dotyczy dosc prostego zadania, otoz:
Oblicz promien okregu wpisanego w trojkat prostokatny o bokach 3,4,5.

Stosujac daw wzory na pole trojkata wyszlo mi \(\displaystyle{ r=1}\)

W odpowiedzi jednak jest wynik \(\displaystyle{ r = \frac{3\sqrt3-3}{2}}\) co w przyblizeniu daje 1,1 a nie 1. Jako ze jest to niby zadanie rozszerzone to przyjalem ze bledu w odpowiedziach nie ma tylko jest jakis inny sposob (dokladniejszy?) na wyliczenie r.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Promien okregu wpisanego w trojkat prostokatny

Post autor: klaustrofob »

w odpowiedzi jest błąd. zapewne oparłeś się na wzorze: r=(a+b-c)/2 i słusznie.
ODPOWIEDZ